Sabbat

Sabbat

De Sabbat is het eerste feest wat God ingesteld heeft. We vinden dit al terug in het boek Genesis. Het was het sluitstuk van Zijn schepping; alles was gemaakt en het was goed, zeer goed zelfs. De Sabbat maakte Hij om te kunnen rusten van al Zijn werk. Het was het eerste wat God heiligde. Heiligen betekent “apart zetten”, ergens een bijzondere betekenis aan geven.

“En God zegende de zevende dag en heiligde die, want daarop rustte Hij van al Zijn werk, dat God schiep door het te maken” Genesis 2:3

En dat deed Hij, Hij rustte en maakte het zelfs tot een zichtbaar verbond tussen Hem en Zijn volk!

We willen ons verheugen in wat God ons allemaal aangeeft vanuit de Bijbel over de Sabbat. En dat is zoveel!!

God rustte zelf op de Sabbatdag en we mogen Hem daarin navolgen. Het is een feest waarin Hij voorziet in wat we nodig hebben. Het is alsof God zegt: “Ik zorg voor jou, je hoeft het niet zelf te verdienen”. Toen de Israëlieten in de woestijn waren kregen ze voor elke dag manna, en op de vrijdag zelfs voor twee dagen zodat er op de Sabbat niet geraapt hoeft worden. Hij gaf dan voor twee dagen, dus genoeg!

Wist je dat Jezus ook de Sabbatdag hield? En we mogen Hem ook navolgen:

“En Hij kwam in Nazareth, waar Hij opgevoed was, en ging naar Zijn gewoonte op de dag van de sabbat naar de synagoge, en Hij stond op om te lezen.” Lucas 4:16

De Sabbat vertelt ook over de schepping, want Hij keek immers terug naar wat Hij gemaakt had. De schepping in al zijn uitbundigheid, in al zijn glorie, om zo naar de schepping te kijken zijn we een beetje verleerd. Als we op vakantie zijn en we zijn onder de indruk van de natuur dan zeggen we vaak: “God heeft de schepping zo mooi gemaakt!” En dat is natuurlijk goed om te doen, maar God heeft alles geschapen, ook de dingen die je nu om je heen ziet!

“Want U hebt mij verblijd, HEERE, met Uw daden; ik zal vrolijk zingen over de werken van Uw handen. HEERE, hoe groot zijn Uw werken, zeer diep zijn Uw gedachten.” Psalm 92:5-6

De Sabbat wordt daarmee een dag van aanbidding, want Hij heeft niet alleen de wereld geschapen, niet alleen alles gemaakt wat we om ons heen zien maar Hij heeft ook al de toekomst bepaald en alles ligt klaar in Zijn volmaakte plan. Eigenlijk wijst elk feest naar het komende Koninkrijk van Jezus op aarde. Dat zullen we straks wel gaan zien.

En weet je wat zo mooi is van de sabbat? Het komt elke week weer terug, het voleindigt de week en het verbindt het hele plan van God aan elkaar. Zijn plan met de wereld zien we tot in details terug in de 7 Bijbelse feesten. Zijn rust mag ons ook verbinden aan elkaar in alle hectiek van deze wereld.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.