Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn Evert en Tineke van Balen. In ons dagelijks leven werken we allebei met mensen, Evert met volwassenen met een verstandelijke beperking en Tineke met kinderen. We zijn dagelijks bezig om dingen uit te leggen en te vertellen.

In onze ‘vrije tijd’ doen we dit in onze gemeente en zijn we begonnen met het uitgeven en samenstellen van kinderboeken.

Het valt ons op dat er eigenlijk heel weinig kinderverhalen zijn die over de Bijbelse feesten gaan.

Vaak hoor je: “Het zijn toch Joodse feesten?” — en laten mensen het liggen. En dat is jammer, het zijn immers Zijn vastgestelde feesten (Leviticus 23 vers 2) en met deze feesten vertelt God Zijn verlossingsplan met deze wereld.

Steeds meer belangstelling

Aan de andere kant horen we dat er wel steeds meer belangstelling komt voor deze Bijbelse feesten, en zoeken mensen naar ideeën om hier een goede invulling aan te geven. Ook horen we van veel mensen dat het best moeilijk is om de feesten van de Heere goed uit te leggen aan kinderen. En dat snappen we, deze feesten zijn zo groots! Je kunt ze niet in een paar zinnen uitleggen. We hebben bij elk feest geprobeerd de essentie weer te geven, maar er valt nog zoveel over te vertellen en uit te leggen. Elke boekenkast zou te klein zijn als we alles in boeken moeten uitleggen.

We zijn zelf heel enthousiast geworden van deze feesten. Het is zo bijzonder om steeds meer te ontdekken hoe God Zichzelf in deze feesten aan ons openbaart en laat zien hoe allesomvattend Zijn werk is. We ontdekken steeds meer in de eenvoud van deze feesten. Pure feesten die het niet moeten hebben van allerlei uiterlijk vertoon maar van de schoonheid van God zelf. Als je dit mag gaan ontdekken dat word je een blij mens en krachtig gelovige.

Schrijfsters

Wij dachten ook: als die verhalen er niet zijn, gaan we die zelf schrijven. Maar goede verhalen schrijven, dat moet je kunnen. Een verhaallijn maken kunnen we wel, maar daarvan een pakkend verhaal schrijven is een stuk lastiger. Daar hebben we gelukkig drie schrijfsters voor gevonden en een illustrator voor de bijbehorende afbeeldingen.

De schrijfsters Janine, Ferdina en Tabita en illustrator Debora van Westen, die alle vier ervaring hebben in het onderwijs, hebben op geheel eigen wijze invulling gegeven aan deze verhalen. Ze hebben dit gedaan met liefde voor Gods Woord en creativiteit. Zo laten ze op een verrassende manier zien dat de vaak overbekende verhalen ook bij de Bijbelse feesten passen.

We hebben Bijbelse verhalen en figuren gezocht die goed de feesten uitdrukken. Daarbij laten we kinderen deze avonturen meebeleven en komen zo te weten wat de feesten echt inhouden. De verhalen kunnen natuurlijk het hele jaar door gelezen worden. In de eerste twee uitgaven hebben we onderscheid gemaakt in de voorjaars- en najaarsfeesten. Natuurlijk kunnen we dit onderscheid niet echt maken. Het is een cyclus van feesten die bij elkaar horen en die elk jaar terugkomen, met drie in het voorjaar en drie in het najaar. De Sabbat die wekelijks terugkomt rijgt het gehele jaar aan elkaar en zo wordt het één geheel. In het voorjaar van 2021 komt er een derde uitgave met nog meer verhalen en allerlei verwerkingsvormen en creatieve opdrachten. Een ander prachtig middel om kinderen vertrouwt te maken met Zijn feesten is door middel van muziek. Christian Verwoerd heeft een prachtige cd gemaakt met kinderliedjes over de Bijbelse feesten. Deze is net uit en kan ook besteld worden op zijn eigen website: www.christianverwoerd.nl.

We wensen u Gods zegen toe bij het lezen en we hopen dat deze feesten voor u en de kinderen meer gaan leven. Mocht u interesse hebben om meer over de feesten te weten te komen, dan horen we dat graag. Neem gerust contact met ons op!

Met vriendelijke groeten,

Evert en Tineke van Balen.

vierjemee@hotmail.com